woensdag 2 november 2022

Kookworkshop

Ik kook inmiddels al zo'n jaar of zeven mee in het team van kookvrijwilligers in het hospice de Mantelmeeuw in Woerden.
De VPTZ (Vrijwilligers PalliatieveTerminale Zorg) is een instelling die scholing en nascholing voor de vrijwilligers coördineert en regelt. Zorgvrijwilligers mogen jaarlijks een opleidingsmodule volgen over allerlei aspecten rond sterven, afscheid nemen, hulp bij de laatste verzorging, wijze van communiceren enzovoort. 
Er is inmiddels ook een cursus gestart voor de kookvrijwilliger die steeds meer deel uit maakt van de zorg voor hospice-'bewoners'. 

Vandaag zat ik met een groep van 12 kookvrijwilligers uit verschillende hospices in een kookstudio in Rijswijk.
We werden aan een lange tafel ontvangen door Eric-Jan de Smaakman, een kok met ruime ervaring in de zorg. 

Het kennismakingsrondje was al leuk, want daar vertelden we elkaar ook over de manier van werken op onze werkplekken, daar waren al zóveel verschilletjes in: wie doet de boodschappen, mogen de bewoners zelf bepalen wat ze eten, maken jullie ook soep, mogen gasten mee-eten....

We kregen een hoop informatie over de invloed van reuk en kleur op smaak, de verschillende smaken (zout zoet zuur bitter) en umami en waar zit dat in en hoe versterken/verzwakken smaken elkaar. Er werd zelfs een filmpje ingezet waarin een hoogleraar 'smaakperfectie' optrad, er zijn tegenwoordig professoren voor van alles!
We deden testjes waarbij we kokoscreme te proeven kregen met de neus dichtgeknepen (dan proef je niets) en met de neus open, dan blijkt de smaak van kokos geheel door de geur te worden bepaald. 

Het tweede deel bestond uit een kookworkshop. Er stonden allemaal ingrediënten klaar, we werden in groepjes verdeeld, kregen recepten en gingen aan de slag. 

Ik maakte een pastasalade; zelf vind ik er nooit veel aan en ook met een enorme hoeveelheid ingrediënten (paprika, komkommer, rode ui, maïs, venkel, doperwtjes, augurk, mini-penne en een dressing) vond ik het niks. 

Maar met een schepje piccalilly zag het er leuk uit en had het nog smaak ook! 

Het werd een diner van meerdere kleine gerechtjes, zodat het ook voor de kleine trek van onze bewoners met veel smaak gekookt kan worden. 
Zoals met iedere goede scholing gebeurt, gaf deze dag nieuwe inspiratie en enthousiasme om er mee door te gaan. 

En we kregen nog een 'diploma' ook!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten