zondag 26 december 2021

Kerst

Even nagenieten van een gezellige Eerste Kerstdag.
De laatste jaren neemt Marcel het initiatief bij het kerstdiner; ik ervaarde meer stress dan plezier aan al het geregel van menuutje verzinnen, inkopen doen, koken en dan ook nog zorgen dat alles soepel verloopt en iedereen blij en tevreden is. Híj heeft er juist gein in en wordt de laatste jaren enthousiast bijgestaan door Wouter. 


Maxwell had zich 's morgens al in zijn eigen keuken uitgeleefd en bracht voor bij de koffie een zelfgebakken Amerikaanse sweet-potatoe-pie mee, die zijn moeder iedere kerst thuis bakt. Erbij had hij eggnog gemaakt, een eierpunch met rum.

Terwijl de heren met vereende krachten in de keuken bezig waren, liep ik met de meiden en Mac de hond (niet te verwarren met Max) een Branderpadje door de heldere vrieskou. 

Om half vijf knalde de kurk van de fles cava en borrelden we aan de keukentafel, terwijl er druk aan het aanrecht werd doorgewerkt. We zijn de hele dag de woonkamer niet in geweest! 
Het leek wel een kerstdiner waarover je leest in de Libelle of Landleven: één en al harmonie en vrolijkheid, hond op zijn kussen, kaarsje aan, vrolijke koks aan het werk en de rest van de familie feestelijk om de grote keukentafel geschaard.


Aan de gerechten proefden we wel de hand van de meester; de uiensoep leek in de verste verte niet op die ik wel maak. Wouter had de uien uren laten caramelliseren en inkoken met Madeira en scheutjes water en toen aangevuld met bouillon. Met oude kaas en een knoflookcrouton werd het een soep met een héél intense smaak. 

Je kunt wel zien dat er van het masterpiece serieus werk werd gemaakt. Er bleek heel wat techniek aan te pas te komen, ik zag ze het vlees een aantal maal inrollen (en laten rusten) om een strakke samenhang van de plakjes Parmaham en de paddestoelen 'duxelle' (de deftige ten voor drooggebakken kleingehakte kastagnechampignons) te krijgen. 

Het resultaat werd een perfect gegaarde varkenshaas Wellington met een mooi versierde bladerdeegkorst.
Voor Suus hadden ze een kleine vega-versie gemaakt met een gepofte zoete aardappel binnenin, plakjes vegetarische Spaanse worst en de paddestoel-ducelle.
Als garnituur serveerden de heren in de oven gegratineerde puree-gebakjes en geroerbakte spruitjes met rode lof en balsamicoazijn.

Wouter serveerde kleine stukjes van de kaasjes die ik bij de kaas-juwelier gehaald had met vijgenbrood en een stroopje van ingekookt Affligem bier met suiker.

Het bierthema kwam nog terug in de sabayon van Chouffe kersenbier met eidooiers van onze eigen kipjes, met vaardige hand geklopt boven het vuur. 

We belden via de video-app met de Costaricanen. Ze waren samen met de Bolletjes (Matthijs en zijn gezin) en de studenten naar de kust gereden, waar zij een kerst-barbecue hadden op het strand, een héél ander kerstfeest!

Wat een heerlijke dag! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten